Kultura



Blog
Digitalizacija, Kultura, HRM

Naj postanejo personalne mape vir za dobre kadrovske odločitve

Kadrovski oddelki so danes pod izjemnim pritiskom. Z ene strani morajo zagotavljati kakovosten kader in zadovoljstvo zaposlenih, po drugi morajo zakonsko skladno upravljati z raznoliko dokumentacijo zaposlenih, ki vsebuje osebne podatke in tiste, posebne vrste.

Nataša Centa

Blog
Kultura

Učenje in razvijanje kompetenc v ekipah

Pred časom sem pisal o psihološki varnosti in tudi tokrat bom zapis začel s citatom Amy Edmondson, ki je pred več kot dvajsetimi leti izumila pojem psihološke varnosti “Za doseganje odličnosti v kompleksnem in negotovem poslovnem okolju morajo ljudje delati in se učiti skupaj.”

Voranc Kutnik

Blog
Digitalizacija, Digitalna preobrazba, Kultura

S klikom do najsodobnejšega digitalnega poslovanja za male in srednje velike

Vpeljava novih digitalnih tehnologij je prednostna naložba in naloga, s katero se trenutno soočajo podjetja po vsem svetu. Za uspešen nastop na trgu je digitalizacija poslovanja danes pravzaprav nujna, ne glede na velikost podjetja. Četudi se na prvi pogled zdi, da imajo mala in srednje velika podjetja specifične izzive pri digitalizaciji poslovanja, pa podrobnejši vpogled pokaže, da pravzaprav potrebujejo enake digitalne rešitve kot veliki, vendar pa imajo za to na voljo bistveno manj virov, tako kadrovskih kot finančnih. Imajo pa na drugi strani praviloma večjo sposobnost prilagajanja, zato so pri vpeljavi sprememb lahko hitrejša in agilnejša.

Tjaša Poljšak

Gostujoča objava
Digitalizacija, Digitalna preobrazba, Kultura

Vseprisotna organizacija informatike kot ključ za uspešno digitalizacijo

Velika večina podjetij in drugih organizacij zadnje čase izvaja digitalizacijo. Med tem, ko je še do nedavnega veljalo, da se s tem ukvarjajo predvsem interni informatiki in se vodstva podjetij niso zanimala za informatiko, je zadnja leta situacija precej drugačna. Danes se z digitalizacijo ukvarja veliko direktorjev podjetij - v naši raziskavi med velikimi in srednjimi slovenskimi podjetji smo že leta 2017 ugotovili, da je ta delež okrog 50 %, kar je bistveno več kot v predhodni raziskavi pred desetimi leti.

dr. Mojca Indihar Štemberger

Gostujoča objava
Digitalna preobrazba, Kultura

Pomen psihološke varnosti pri digitalni preobrazbi

Pandemija je že trajno spremenila način dela v podjetjih in nekdaj občasno delo od doma je danes stalnica. Podjetja širom po svetu so bila skoraj čez noč prisiljena svojim zaposlenim omogočiti delo od doma. Na veliko se je začelo govoriti o digitalizaciji in v nekaterih podjetjih so jo enačili z nakupom prenosnikov in licenc za Zoom. Kar hitro so ugotovili, da je bil to šele prvi korak in da je pandemija prinesla še veliko večje izzive.

Voranc Kutnik

Gostujoča objava
Digitalna preobrazba, Kultura

Digitalnost > informatizacija

V svojem prvem življenju sem bil informatik. Razvijal in uvajal sem ERP sisteme. Nato sem postal poslovni analitik - povezovalec poslovnih funkcij in informatike. Sedaj sem že skoraj 10 let raziskovalec poslovnih zakonitosti v digitalni ekonomiji, njihovih vplivov na organizacije in njene kupce. »Nadgradnja« je občutna.

Aleš Štempihar

Blog
Digitalizacija, Kultura

Uspešne poslovne enačbe brez digitalizacije ni

Optimizacija in avtomatizacija poslovnih procesov sta sodobno orodje vizionarskih podjetij, ki bodo z razvojem naprednih in ustrezno digitalno podprtih storitev svoje stranke uspešno vodila skozi digitalizirano prihodnost.

Tjaša Poljšak

Gostujoča objava
Digitalizacija, Kultura

Upravljanje sprememb in digitalna strategija

Za uspešno izvajanje digitalne transformacije potrebujemo menedžersko disciplino, imenovano upravljanje sprememb, saj je za pravilno izvajanje preobrazbe to ključno.

Tilen Gorenšek

Blog
Digitalizacija, Kultura

Organizacijska kultura za digitalno poslovanje

Tehnologija je pomemben, a ne tudi glavni pogoj za uspešno digitalizacijo poslovanja. Za to potrebujemo organizacijsko kulturo, ki spodbuja inovativnost in sprejema spremembe.

Alenka Fic Mikolič